Καβάλα, Παναγούδας 5 (Περιοχή Ιχθυόσκαλας-ΔΕΗ)
(2510)226666 & 6980431737
 
Συστήματα σκίασης και πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ
(0 votes)

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ: - Ποιες παρεμβάσεις λαμβάνουν χρηματοδότηση - Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

Τα συστήματα σκίασης και η αξιοποίησή τους με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας εντάσσονται στην «φαρέτρα» των επιδοτούμενων δράσεων του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ.

Το μεγαλύτερο προνόμιο της χρήσης των συστημάτων σκίασης είναι ότι συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση των θερμοκρασιών μέσα στους χώρους σε ανεκτά επίπεδα και συνεπώς στη βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης.

Τα κτήρια στην Ελλάδα είναι υπεύθυνα για πάνω από το 35% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Η ενέργεια που δαπανάται για θέρμανση στα κτήρια κατοικίας φτάνει περίπου στο 60% των συνολικών ενεργειακών τους αναγκών. Η εικόνα αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ηλικία των κτηρίων, καθώς και στην ενεργειακή συμπεριφορά των κατοίκων τους.

Τα συστήματα σκίασης, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η τεχνολογική πρόοδος όλο και πιο πολύ υποστηρίζει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, από τις απλούστερες παραδοσιακές λύσεις (μια τέντα ή μια πέργκολα) έως τις λύσεις συστημάτων κινούμενων περσίδων, οι οποίες υποστηρίζονται μηχανικά και με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η μελέτη και η χρήση συστημάτων ηλιοπροστασίας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σχετίζεται άμεσα με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη σωστή ένταξη του κτηρίου στο περιβάλλον. Σχετίζεται άμεσα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες γίνονται όλο και πιο απαραίτητες με την πάροδο των χρόνων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η μεγιστοποίηση των κερδών θερμότητας από τον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες και η ελαχιστοποίηση κατά τους θερινούς είναι το ζητούμενο.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για τον τρόπο που δέχεται τον ήλιο ένα κτήριο, είναι ο προσανατολισμός του. Η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει τελικά στο κτήριο, δεν προέρχεται μόνο απευθείας από τον ήλιο αλλά και έπειτα από πολλαπλές ανακλάσεις και διαθλάσεις.

Τα σκίαστρα μπορούν να ταξινομηθούν σε: εξωτερικά, εσωτερικά και ενδιάμεσα, σταθερά και κινητά οριζόντια και κατακόρυφα.

Τα εξωτερικά, εσωτερικά και ενδιάμεσα σχετίζονται ως προς τη θέση τους με την επιφάνεια του γυαλιού.

Τα εσωτερικά σκίαστρα είναι τις περισσότερες φορές βενετικές περσίδες και υφασμάτινα ή συνθετικά ρολά.

Τα εξωτερικά είναι συνήθως παραθυρόφυλλα, τέντες, πρόβολοι, κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες.

Στα συστήματα ηλιοπροστασίας χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία υλικών που δίνει και διαφορετικούς τρόπους χρήσης.

Οι περσίδες μπορούν να κατασκευαστούν από μέταλλο, ξύλο, γυαλί, μπετόν και από συνθετικά υλικά.

Το μέταλλο θερμαίνεται εύκολα, αλλά παράλληλα έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει γρήγορα τη θερμότητα αυτή κατά τις βραδινές ώρες.

Στο μπετόν η υψηλή θερμοχωρητικότητα εγκλωβίζει τη θερμότητα και την αποβάλλει πολύ αργά κατά τις βραδινές ώρες.

Το ξύλο είναι περισσότερο ουδέτερο, αφού δεν θερμαίνεται ιδιαίτερα από την ακτινοβολία, αλλά το κόστος συντήρησής του είναι υψηλό.

Το γυαλί θερμαίνεται περισσότερο, αλλά έχει την ιδιότητα να μην αφήνει τη θερμότητα να εισέρχεται στο εσωτερικό, ενώ το πανί είναι ένα υλικό με αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις στη σκίαση.

Πηγή: GREENAGENDA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΚΙΑΣΗΣ ΤΟΥ!

Βιοτεχνία Τεντών & Εξαρτημάτων "ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ", Καβάλα. Εγγύηση-Ποιότητα-Αισθητική. Τέντες, εξαρτήματα τεντών, τεντόπανα, πέργκολες, στέγαστρα αυτοκινήτων, ομπρέλλες, κάλυψη εξωτερικών χώρων με αντιανεμικές ζελατίνες, προσφορές τέντες Καβάλα
(2510)226666 & 6980431737